Thursday, January 10, 2013

Baghete fermecate

O, ca orice pui de varsta ei, reuseste sa imite perfect ce aude in jur. Este, atunci cand vrea, o doamna educatoare, o mama, o bunica sau orice alta persoana care stie sa aplice o mustrare verbala, sa incondeieze o purtare necorespunzatoare:
"Tu R nu o sa inveti sa stai pe scaun niciodata?" "R, hai grabeste-te, se inchide gardul scolii!".
Are o voce subtire si ascutita, patrunzatoare, cu care reuseste sa-l enerveze pe R, sa-l faca sa spuna prostii "O sa fac o vraja si o sa te inchid in turn!" 
R reuseste sa imite mult mai bine ce vede in jur. Il vezi cum apuca o bagheta magica imaginara si cum napusteste vraja catre O, care fuge ingrozita ca nu cumva sa fie invaluita si tarata in turn de lanturile imaginare.
Sunt doua tipuri de vrajitori complet diferiti, dar cu toate astea au foarte multe in comun - turnul si baghetele invizibile, mantiile de patura, incrancenarea de a-l invinge pe celalalt printr-o vraja puternica. Au in comun dorinta de a castiga trofeele supreme: locul in masina de unde se vede cel mai bine mami, cine iese al doilea din cada, cine primeste ultimul pupic inainte de culcare.
Penultimul pupic nu valoreaza nimic in comparatie cu ultimul. Douazeci de minute de balaceala si rasete se ineaca in plansul acoperit de primul prosop folosit. Tati vede de cele mai  multe ori pe locul din spate al masinii un pui bosumflat.
Nici unul dintre ei nu se foloseste insa de varsta, nu i-am auzit niciodata zicand eu sunt mai mica sau eu sunt mai mare, ca argument in stabilirea celui sau celei dintai. Probabil ca vrajitorii copii din viata noastra nu tin cont decat de maiestria si puterea mistica a baghetelor lor fermecate.
Baghete cu care ne cheama in fiecare seara sa-i pupam si sa-i imbratisam inca o data si inca o data. Baghete imaginare pe care le tin cu grija sub perna pentru o noua zi, pentru o noua competitie.
Baghete ce ar trebui sa fie mai degraba intelepte si sa-i apropie, sa-i unesca si sa-i protejeze pe cei doi vrajitori de acelasi sange. Si asta cred ca e rolul nostru - mami si tati trebuie sa scoata de sub perna propriile lor baghete si sa invaluie in vraja baghetele micilor luptatori.

Mihai

1 comment: